Održana debata EU standardi u socijalnoj politici

U prostorijama RARIS-a održana debata EU standardi u socijalnoj politici. Cilj debate je da se istočnoj Srbiji pruže pravovremene i korisne informacije o programu reformi zapošljavanja i socijalne politike i pokrenu teme značajne za Srbiju u procesu pregovora sa EU.

Socijalna politika, a posebno socijalna zaštita i socijalna inkluzija, predstavljaju važne elemente projekta Evropske unije koji su prošle godine ugrađeni u tzv. Evropski stub socijalnih prava. On podrazumeva vrednosti jednakosti, solidarnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava, prava na pristojan život i radne uslove, prava na adekvatnu socijalnu zaštitu i odgovarajuće obrazovanje, kao i prava na život u zdravoj i bezbednoj životnoj sredini.

U Srbiji je u pripremi Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) za period 2018-2020, koji treba da predstavi rešenja za tržište rada i politiku zapošljavanja, ljudski kapital i politiku razvoja veština i politiku socijalnog uključivanja i socijalne zaštite. Za reforme u ovim oblastima najviše je donirala Evropska unija, sa ukupnim iznosom od 213 miliona evra u periodu 2007-2013. iz IPA fondova.

O tome kakva su nam rešenja potrebna u Programu reformi ESRP, koliko smo daleko od njih i zašto, na debati su govorili:

  • Prof. dr Ana Čekerevac, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu,
  • Prof. dr Natalija Perišić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu,
  • Dr Jelena Tanasijević, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, Beograd.

Debata je organizovana u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo.

 

Video prilog sa održane debate možete pogledati ovde.
(izvor: ZA media)

 


 




 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo