RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije

 

BALCANICA SUPERIOR - regionalni brend istočne Srbije

 

Raspisan nagradni konkurs za dizajn znaka (logo-a) regionalnog brenda istočne Srbije “Balcanica Superior”

RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije raspisuje nagradni konkurs za dizajn znaka (logo-a) regionalnog brenda istočne Srbije “Balcanica Superior”.

Budite kreativni i maštoviti i osvojite vrednu nagradu – 30.000 dinara.

Krajnji rok za davanje predloga je 22. jun 2017. godine.

Logo brenda „Balcanica Superior“ treba da na jednostavan, prepoznatljiv i upečatljiv način objedini, ilustruje i istakne najznačajnije karakteristike regionalnog brenda i da bude pogodan za označavanje usluga, odnosno proizvoda.

Kompletan tekst konkursa možete videti OVDE.

Odgovore na postavljena pitanja učesnika konkursa možete pogledati OVDE.

Na Konkursu su učestvovala 133 talentovana dizajnera iz  Srbije, Slovenije, Rumunije i Bosne i Hercegovine, koji su poslali više od 230 predloga.

Očekujemo da ćemo logo brenda izabrati do 10. avgust 2017. kada ćemo i proglasiti pobednika i obavestiti javnost o rezultatu. 

 


 

 

RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije pokrenula je krajem 2016-te godine niz aktivnosti na uspostavljanju regionalnog brenda istočne Srbije kojim će biti označavani proizvodi i usluge sa našeg područja. Regionalni brend istočne Srbije, ima za cilj da potrošačima i turistima da do znanja da kupovinom lokalnih proizvoda i korišćenjem lokalnih usluga doprinose razvoju privrede i turizma istočne Srbije. Označavanjem proizvoda i usluga regionalnim brendom, kupcima se prenosi informacija da se radi o određenom stepenu kvaliteta i da je proizvod/usluga poreklom sa određenog područja. Regionalni brend, u vizuelnom smislu, predstavlja žig (oznaku) koja se sastoji od naziva i grafičkog rešenja kojim se proizvod označava.

Glavne prednosti brendiranja su:

  • Diferenciranje proizvođača i pružalaca usluga iz istočne Srbije od proizvođača i pružalaca usluga konkurentskih regija;
  • Značajno veća vidljivost brendiranih proizvoda i usluga;
  • Bolja i kvalitetnija promocija proizvođača, odnosno pružalaca usluga uz minimalne dodatne troškove;
  • Benefit od publiciteta koji će sobom nositi regionalni brend;
  • Rast tražnje za proizvodima i uslugama sa regiona, kao reakcija na globalizaciju proizvodnje i snabdevanja;
  • Bolja saradnja sa velikim trgovinskim lancima i mogućnost prodaje kroz specijalizovane prodavnice, odnosno jasno obeležene sekcije u većim trgovinskim objektima...

Imajući u vidu na koja se tržišta plasiraju proizvodi i usluge iz istočne Srbije, postojeću reputaciju i potražnju za proizvodima i uslugama, kao i u kojoj meri postoji veza potrošača sa regijom (dijaspora, turisti, itd.), koji potrošači su spremni da plate cenu za regionalne proizvode, preporuka je da se u prvoj fazi brendiranjem obuhvate sledeći proizvodi / usluge:

  • Usluge pružanja smeštaja u turizmu (hoteli, moteli, kuće za odmor, domaćinstva u ruralnom turizmu, planinarski domovi…)
  • Usluge pripreme i služenja hrane i pića u turizmu (restorani, objekti brze hrane, kafei, barovi…)
  • Proizvodnja hrane i pića (industrijska prerada voća, povrća, mesa, konditorska industrija, proizvodnja vina, rakija, sira i mlečnih proizvoda itd.)
  • Proizvodnja ostalih industrijskih i zanatskih proizvoda koji mogu imati jasan regionalni karakter (npr. proizvodi od drveta i sl.)

U prvoj polovini ove godine, RARIS je sproveo snažnu medijsku kampanju za promociju aktivnosti oko uspostavljanja regionalnog brenda. Najpre je, 11. januara, organizovana prezentacija regionalnog brenda na kojoj je ceo koncept predstavljen opštinama, turističkim radnicima i preduzećima sa našeg regiona.

Dan nakon tog događaja, objavljen je konkurs za ime regionalnog brenda. Informacija o konkursu je dostavljena lokalnim i regionalnim medijima i objavljena je na više od 20 medija (radio i TV stanica, online portala itd). U toku kampanje su informacije o konkursu lokalnim medijima dostavljene još 2 puta. Svaki put je to bilo praćeno postavljanjem do tada pristiglih predloga na sajt RARIS-a. Naš tim je za početak postavio svojih 20-tak predloga na sajt da bi pomogao ljudima da dobiju ideju o mogućim nazivima brenda i inicirao ih da daju predloge.

RARIS je maksimalno iskoristio društvene mreže. Na Facebook-u su objavljena 3 sponzorisana oglasa (2 koja uglavnom pokrivaju Beograd i jedan koji uglavnom pokriva istočnu Srbiju). Ova kampanja dovela je do toga da je informaciju o konkursu na društvenim mrežama videlo blizu 55.000 ljudi, a stranicu RARIS-a sa informacijama o konkursu posetilo je 3.300 osoba.

Informacije o konkursu preneli su svi lokalni i regionalni mediji i internet portali. Rezultat ove kampanje je da je dobijeno 229 predloga i da je regionalni brend postao tema o kojoj se već govori. 

Stručna komisija je za naziv brenda odabrala „BALCANICA SUPERIOR“. Obrazloženje komisije možete pogledati OVDE.

U procesu uspostavljanja brenda, uskoro nas očekuje javni konkurs za idejno rešenje logoa brenda.

 

 

 Regionalni brend istočne Srbije podržava projekat  

 

Print Email