Predstavljene mogućnosti upravljanja biorazgradivim i ambalažnim otpadom u istočnoj Srbiji

U sali opštine Knjaževac održan skup ’’Upravljanje biorazgradivim i ambalažnim otpadom u istočnoj Srbiji‘‘. Cilj skupa je da pomogne istočnoj Srbiji i lokalnim samoupravama da se bolje pripreme za promene u upravljanju komunalnim otpadom koje nastaju usled procesa EU integracija. Akcenat u upravljanju komunalnim otpadom je na biorazgradivi i ambalažni otpad.

Oblast upravljanja otpadom jedna je od zakonski najdetaljnije pokrivenih oblasti iz domena životne sredine, kako u Evropskoj uniji tako i kod nas. Uloga jedinica lokalne samouprave u sistemu upravljanja otpadom izuzetno je važna budući da su brojne obaveze i nadležnosti u sistemu upravljanja otpadom prenete na lokalni nivo Strategijom i odredbama Zakona o upravljanju otpadom.

U razvijenim zemljama, upravljanje otpadom pored zaštite životne sredine, ima i bitnu ekonomsku komponentu. O tome kako smanjiti količinu biorazgradivog i ambalažnog otpada koja se odlaže na deponijama, kako na najbolji način njime upravljati u procesu EU integracija i kakva su iskustva iz regiona govorio je Nebojša Pokimica, ekspert za zaštitu životne sredine.

Korak koji sledi je definisanje Preporuka u upravljanju biorazgradivim i ambalažnim otpadom istočne Srbije u procesu pridruživanja EU.

RARIS je skup ’’Upravljanje biorazgradivim i ambalažnim otpadom u istočnoj Srbiji‘‘ organizovao uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Video prilog možete pogledati ovde (izvor: Knjazevacinfo)

Prezentaciju možete preuzeti ovde

 


 




 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo