Proizvođači vina iz istočne Srbije u studijskoj poseti Istri i Sloveniji

Krajem januara 2017-te proizvođači vina iz Knjaževca i Negotina boravili su u studijskoj poseti vinskim regijama Istre u Hrvatskoj i Vipavskoj dolini u Sloveniji. 

Tom prilikom su se detaljno upoznali sa iskustvima i primerima dobre prakse u proizvodnji vina u ovim razvijenim vinskim regijama kao i sa iskustvima u korišćenju EU fondova i državnih fondova za razvoj vinskog sektora, radi njihove primene u Srbiji.

Tokom ove studijske posete vinari iz istočne Srbije su posetili pet vinskih podruma u Istri i dva u Vipavskoj dolini i u razgovoru sa vlasnicima razmenili iskustva u proizvodnji vina i upoznali se sa saradnjom vinara u okviru udruženja iklastera, zajedničkoj realizaciji projekata i korišćenju državnih i EU fondova za unapređenje vinarstva.

Studijska grupa je u Istri posetila i Razvojnu agenciju Istre – IDA koja je razvila znak kvaliteta – IstrianQuality (IQ), Udruženje “Vinistra” koje okuplja više od sto proizvođača vina i sa kojima realizuju zajedničke domaće i EU projekte kao i Institut za vinarstvo i turizam u Poreču, gde se upoznali sa uskom povezanošću i saradnjom proizvođača vina sa ovom naučno-istraživačkom institucijom. 

U Sloveniji su se upoznali sa primerima saradnje vinara Vipavske doline sa razvojnom agencijom ROD, Turističkim informacionim centrom – TIC i Vinotekom Vipava, koji upravljaju i koordiniraju vinskim putem Vipavske doline.

Osim proizvođača vina, u studijskoj poseti su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici Udruženja vinara iz Knjaževcai Negotina. Studijsku posetu je organizovao RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije uz podršku Projekta GIZ-KWD (Lokalni ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji).

Proizvođači vina iz istočne Srbije su dobili poziv da učestvuju na sajmovima vina u Istri i Vipavskoj dolini i tako nastave uspostavljenu saradnju

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo