Održan sastanak lokalnih samouprava istočne Srbije i SKGO

RARIS i opština Knjaževac organizovale su u četvrtak, 2. februara, sastanak lokalnih samouprava istočne Srbije i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Sastanku su prisustvovali, pored organizatora, predstavnici opština Majdanpek, Negotin, Sokobanja, Boljevac i grada Zaječara, kao i generalni sekreta SKGO sa saradnicima.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Đorđe Stanišić, predstavio je planove i aktivnosti SKGO. Pored navedenog bilo je reči i o aktivnostima SKGO u procesu evropskih integracija i projekata koje u lokalnim samoupravama finansira Evropska unija.

Među brojnim pitanjima, vezanim za izmene zakona i propisa kojima se SKGO bavi, dominirala je tema demografskog pražnjena Regiona Istočne Srbije. Jedan od definisanih ciljeva sastanka je nalaženje načina da se zaustavi proces odlazaka i napuštanja sela i gradova, da se da neka bolja budućnost našim građanima da ostanu u našem kraju, da ga razvijamo zajedno. Akcenat je stavljen na kreiranje povoljna ekonomske klime, otvaranje radnih mesta, pokušaj da majka sa trećim detetom bude zaštićena, ali i da Republika pomogne da se škole ne zatvaraju. Stalna konferencija gradova i opština može da pomogne da ovakvi predlozi dožive svoju promociju u zakonu, naglasio je generalni sekretar Đorđe Staničić. „Već na prvoj narednoj sednici našeg predsedništva, na kojoj će učestvovati i ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja se bavi populacionom politikom, iznećemo ove predloge, dileme i izazove koji postoje u Timočkoj krajini. To je način da pomognemo na sistemski način, da preokrenemo proces koji je negativan“ – naveo je Stanišić.

Na kraju sastanka predstavnik RARIS-a, Dragan Milutinović, upoznao  je predstavnike lokalne samouprave (JLS) Zaječarskog i Borskog okruga sa aktuelnim programima Ministarstva privrede i motivisao JLS da apliciraju za izradu projektno-tehničke dokumentacije i projekata za unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo