Svečano otpočela realizacija projekta Transdanube.Pearls

Prvog marta, u Beogradu, u hotelu Tulip Inn, RARIS je bio domaćin međunarodne konferencije povodom početka projekta TransDanube.Pearls (Biseri TransDunava) - Mreža za održivi transport duž Dunava. Konferenciji je prethodio dvodnevni sastanak partnera posvećen načinima i metodima realizacije projekta. Projekat Transdanube.Pearls se realizuje  u okviru Dunavskog Programa a finansira od strane Evropske unije.  Vodeći partner ovog projekta je austrijska Agencija za zaštitu životne sredine a u realizaciji će učestvovati 15 partnerskih organizacija iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Region Dunava je jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija Evrope. Većina putovanja u regionu Dunava obavlja se automobilima, što ima negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo. Projekat TransDanube.Pearls ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta.

Konferenciji je prisustvovalo 120 zvaničnika iz organizacija i institucija iz 9 zemalja.

Projekat je važan za Srbiju, između ostalog, iz sledećih razloga:

  • Izradiće se prethodna studija opravdanosti za izgradnju sistema za rentiranje bicikala i/ili e-bicikala u oblasti „Gvozdena vrata“;
  • Pomoći će se boljem sistematizovanju i većoj dostupnosti saobraćajnih informacija;
  • Odabraće se destinacija kojoj će se pomoći da postane „biser“ Dunava i koja će biti uključena u Evropski turistički proizvod „Biseri Dunava“.

Centralni element projekta je uspostavljanje mreže destinacija ("Danube.Pearls" – „Biseri Dunava) posvećenih održivom transportu za turiste i stanovnike duž Dunava, koje podržavaju međunarodnu saradnju između različitih aktera iz saobraćaja i turizma. Razvoj zajedničkih transnacionalnih standarda i organizacionih struktura će obezbediti nastavak rada ove mreže i po završetku projekta. Projekat će raditi na razvoju usluga održivog transporta i poboljšanju kombinacije različitih transportnih sredstava unutar i između destinacija. Osnivanje regionalnih centara i formiranje informacionih platformi za transport doprineće većem korišćenju održivih transportnih sredstava  u regionu Dunava.

Više informacija o projektu Transdanube.Pearls možete pronaći na sledećem linku.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo