Konkurs za idejno grafičko rešenje znaka (logo-a) Platforme „Dijaspora Biznis Info – RARIS“

(05.01.2021)

Pozivaju se zainteresovani da uzmu učešće i pošalju svoje radove na Konkurs za novo idejno grafičko rešenje znaka (logo-a) Platforme „Dijaspora Biznis Info – RARIS“.

Ukratko o Platformi „Dijaspora Biznis Info – RARIS“

RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije aktivno radi na razvoju istočne Srbije -  Borski i Zaječarski okrug.

Veliki broj ljudi iz našeg regiona je na privremenom radu u inostranstvu. Najveći broj njih živi i radi u Austriji, (procene su da ih ima više od 30.000 samo iz ovog regiona), ali ih takođe ima i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, zemljama Skandinavije i dr. RARIS već nekoliko godina sarađuje i radi sa dijasporom na poslovnom povezivanju.

Kao bi poboljšao saradnju sa dijasporom RARIS sada pokreće Platformu „Dijaspora Biznis Info – RARIS“

Ova Platforma je prvenstveno namenjena dijaspori koja želi da počne poslovanje u istočnoj Srbiji  ili posluje sa istočnom Srbijom. RARIS će našu dijasporu potpuno besplatno informisati o uslovima, mogućnostima i  prednostima za osnivanje i vođenje biznisa u istočnoj Srbiji kao i Srbiji. RARIS će pomoći dijaspori da stupi u kontakt sa nadležnima, nađu poslovne partnere ili investiciju po svojoj meri.

Ova Platforma NIJE „kupujem-prodajem“ oglasni prostor, niti je napravljena da se uzmu neke pare dijaspori, niti da se vode političke ili bilo kakve druge rasprave.

Ova Platforma pomaže da svi lakše ostvare svoje poslovne interese.

Platforma će pružati informacije i praktične savete o:

 • Subvencijama i grantovima
 • Kako da započnete biznis
 • Investicionim mogućnostima
 • Uslovima poslovanja
 • Obukama i stručnoj pomoći
 • Razvojnim projektima
 • Primerima uspešnih biznisa iz dijaspore
 • Šta videti i posetiti u istočnoj Srbiji

Sajt Platforme „Dijaspora Biznis Info – RARIS“ možete pogledati ovde https://www.raris.org/index.php/dijaspora-biznis-info,

Zapratite Facebook stranicu Platforme klikom na link: http://skr.rs/Pot  i postanite član Viber zajednice koju razvijamo u saradnji sa Rakuten Viber-om, klikom na link: http://skr.rs/Pok

ZNAČAJ (ZNAKA) LOGO-a

Platforma „Dijaspora Biznis Info – RARIS“ sa javnošću će komunicirati i kroz vizuelni identitet, koji je u funkciji njegove prepoznatljivosti. Znak (logo) će služiti da dijaspori na jednostavan, prepoznatljiv i upečatljiv način predstavi koristi Platforme.

Postojeći znak (logo) predstavlja privremeno rešenje koje će se koristiti do odabira novog rešenja.

ZAHTEVI ZA IDEJNO REŠENJE DIZAJNA ZNAKA (LOGO-a)

 • Dizajn (grafički, slikovni) znaka (logo-a) treba da bude savremen (izbor slova, grafičkih simbola i boja), i da, između ostalog, ali ne i neophodno, odslikava i duh autentičnog geografskog područja istočne Srbije.
 • Dizajn znaka (logo-a) treba da bude jednostavan za uočavanje i prepoznavanje u zemlji i inostranstvu i ne sme da vređa ili deluje uvredljivo za bilo kog građanina i/ili državu odnosno organizaciju.
 • Dizajn znaka (logo-a) treba da sadrži grafički element i slovne znake (tekstualni deo). Tekstualni deo treba da sadrži samo naziv „Dijaspora Biznis Info – RARIS“, bez navodnika. Kod tekstualnog dela znaka (logo-a) potrebno je voditi računa o izboru fonta, kako bi on bio lako čitljiv.
 • U pogledu geometrijskog oblika ne postoje posebna ograničenja, osim opštih ograničenja - znak (logo) ne sme biti vulgaran, sporan ili zabranjen, odnosno da ne liči na neki postojeći logo i da sutra može eventualno biti zaštićen kod Zavoda za intelektualnu svojinu. Veličina i oblik mora da omoguće svakodnevnu upotrebu i primenu u različitim situacijama kao što su korišćenje na internetu i društvenim mrežama, medijsko predstavljanje (prikaz na štampanim materijalima kao što su posteri, nalepnice, brošure i prikazivanje na video materijalima).
 • Znak (logo) treba da bude podesan za prikaz u koloru i u crno beloj (grayscale) varijanti bez deformisanja, odnosno narušavanja i bitne izmene prikaza. 

USLOVI KONKURSA

 • Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica, bez obzira na državljanstvo i mesto stanovanja.
 • Dostavlja se samo idejno rešenje znaka (logo-a). Idejno rešenje može biti i u formi skice, sa manjim ili većim stepenom detalja, i za koje je moguće, ali ne i neophodno, dostaviti varijante za primenu i implementaciju
 • Idejno rešenje će RARIS kasnije finalno obraditi u skladu sa svojim potrebama.
 • Radove poslati poželjno u vektorsko formatu (.svg .ai .cdr .eps .pdf) ili u nekom drugom grafičkom formatu (.jpg .tif .bmp. png...), a prihvatljive su rukom nacrtane skice i na bilo koji drugi način dostavljena ideja za logo
 • Ukoliko se znak (logo) dostavlja u vektorskom formatu, tekstualni deo mora biti konvertovan u krive.
 • Radovi se šalju elektronskom poštom.
 • Uz prijavu neophodno je dostaviti i lične podatke - ime i prezime, adresa, kontakt telefon.
 • Uz idejno rešenje poželjno je dati i kraće objašnjenje i opis rešenja.
 • Na ovom Konkursu mogu učestvovati samo originalni autorski radovi, koji nisu drugde korišćeni u javnosti u bilo koje svrhe niti su u momentu podnošenja po ovom Konkursu u bilo kakvoj upotrebi u Republici Srbiji ili 
 • Poslati radovi neće se vraćati.

ROK I NAČIN DOSTAVLJANJA RADOVA

Pravo učešća na konkursu imaće autori čiji su radovi poslati zaključno sa  1.2.2021.

Radovi dostavljaju isključivo elektronskom poštom na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.,

ŽIRI I NAGRADA

Komisija koju će formirati RARIS će po isteku roka za podnošenje predloga, između predloga koji ispunjavaju uslove iz ovog konkursa, izabrati najbolji.

Predlog koji bude izabran biće nagrađen sa velikim poklon paketom vina koje poklanja Vinarija Mikić (koja i sama predstavlja dobar primer investicije iz dijaspore). Nagrada može biti isporučena u Austriji ili Srbiji.

PRAVA RARIS-A I UČESNIKA NA KONKURSU

Nagrađeni predlog može (ali i ne mora) biti upotrebljen za zvanični znak (logo) Platforme. RARIS zadržava pravo da ne dodeli nagradu ukoliko ne izvrši izbor najboljeg rešenja. U ovom slučaju se RARIS obavezuje da ni jedno od ponuđenih rešenja neće koristiti.

Ukoliko je nagrađeni predlog u potpunosti adekvatan, RARIS će ga upotrebiti za zvanični znak (logo) Platforme a Autor se odriče daljih prava.
Učešćem na konkursu učesnici prihvataju sva pravila i uslove konkursa.

Dodatne informacije:

Sva pitanja mogu se postaviti telefonom na broj 019/426-377 ili pismeno na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 25.1.2021.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo