UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “RURALNO – ZELENO” ODRŽANA U KNJAŽEVCU

(24.04.2024) 

U periodu od 22-24. aprila u Knjaževcu održana je uvodna konferencija projekta „Angažovanje ruralnih zajednica donosi zelena rešenja (RURALNO-ZELENO)“ koji se finansira sredstvima Evropske Unije kroz CERV Program.

Međunarodnoj Konferenciji pod radnim nazivom “Cirkularna ekonomija je nova industrijska revolucija” prisustvovalo je ukupno 46 učesnika iz 5 zemalja – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Cirkularna ekonomija je sistem poslovanja u kome se resursi, otpad, emisija otpada i potrošnja energije smanjuju usporavanjem, zaokruživanjem i racionalizacijom proizvodnih ciklusa. To se ostvaruje tako da se maksimalno produži životni vek proizvoda, ali i održavanjem, servisiranjem, racionalnom potrošnjom energije iz obnovljivih izvora, ponovnom upotrebom proizvoda i reciklažom.

Konferenciju je otvorio predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić, a o osnovama cirkularne ekonomije i primerima iz prakse koji se lako mogu primeniti, govorio je Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine, ekološke, ekonomske i energetske bezbednosti, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja.

Na konferenciji su, između ostalih, svoje primere iz cirkularne ekonomije predstavili i Zavičajni muzej i Javno komunalno preduzeće “Standard” iz Knjaževca, Kompanije Demetra iz Knjaževca i Agromarket iz Kragujevca, Planinarsko društvo “Ljuba Nešić” iz Zaječara i Udruženja “Izvor” i Timočki Klub iz Knjaževca.

Primere dobre prakse iz svojih zemalja, učesnicima konferencije predstavili su i predstavnici organizacija partnera na projektu:

RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, Srbija

CEKOM - Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška, Hrvatska

CERD - Centar za ekonomski i ruralni razvoj, Bosna i Hercegovina

VDCCI - Privredna komora Vidin, Bugarska

SAŠA - Razvojna agencija Savinjsko-Saleške regije, Slovenija

  

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo