Istočna Srbija se priprema za korišćenje IPARD-a

Srbiji će uskoro biti na raspolaganju oko 230 miliona EUR kroz IPARD Program Evropske unije - Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja. RARIS je započeo da priprema istočnu Srbiju za njegovo korišćenje.

U sklopu tih priprema je u petak, 21. aprila, u –RARIS-u Zaječaru održan skup ’’Kako dobiti bespovratna sredstva od IPARD-a?“.

Ovaj skup je pre svega imao za cilj da pravovremeno informiše potencijalne korisnike IPARD-a iz istočne Srbije o planovima za njegovo sprovođenje i očekivanim uslovima konkurisanja, kako bi oni mogli blagovremeno da se pripreme za predstojeće konkurse.

Aleksandra Janković, konsultant za IPARD, predstavila je:

  • Šta je IPARD, koje mere i koji sektori će se finansirati, koji su finansijski okviri;
  • Ko su potencijalni korisnici IPARD-a i šta oni treba da pripreme;

Skupu su prisustvovali potencijalni korisnici IPARD-a, predstavnici lokalnih samouprava iz Borskog i Zaječarskog okruga, članovi radne grupe za poljoprivredu i ruralni razvoj u okviru Regionalne EU platforme istočne Srbije, potencijalni korisnici regionalnog brenda istočne Srbije i mediji.

Na skupu je dogovoreno da se definišu  Preporuke regionu kako pomoći potencijalnim korisnicima IPARD-a tokom procesa konkurisanja. Ove preporuke pored ostalog treba da preciziraju kakva je uloga jedinica lokalne samouprave u sprovodjenju IPARD-a, šta treba uraditi u regionu da se bolje pripremi za IPARD, itd.

Organizaciju skupa podržao je Fond za otvoreno društvo – FOD u okviru ‘’Regionalne EU platforme istočne Srbije’’.

Osnovne informacije o IPARD-u kao i prezentaciju o ovom programu možete preuzeti sa sledećih linkova:

 


 
 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo