Podrška MSPP – Mala i srednja preduzeća i preduzetništvo

DOBRODOŠLI

 

Nalazite se na delu sajta namenjenom svima onima koji se bave privatnim biznisom ili razmišljaju da krenu tim putem. RARIS od svog osnivanja posebnu pažnju i veliki deo aktivnosti posvećuje sektoru MSPP sa ciljem njegovog osnaživanja i unapređenja. Za potencijalne i postojeće preduzetnike se osim prosleđivanja bitnih informacija, organizuju promotivni skupovi i javni nastupi, obuke u različitim oblastima, pružaju savetodavne usluge. Kretanjem kroz ponuđene opcije sa predznakom MSPP bićete u mogućnosti da se informišete o bitnim dešavanjima iz oblasti biznisa.

 

AKTUELNO

 

Programi finansijske podrške Ministarstva privrede Republike Srbije

Ministarstvo privrede raspisalo je pozive za dodelu finansijske podrške početnicima i postojećim privrednim subjektima kroz više različitih programa.  Programi se realizuju preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

Više informacija o programima i načinu apliciranja na pročitajte na:

https://privreda.gov.rs/javni_pozivi/

https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/start-up-krediti

ili pozovite RARIS na 019 426 376

 


 Produžen rok za podnošenje prijava za učešće u Programu pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije u 2020. godini

(19.05.2020)

Vlada Republike Srbije je, u cilju sprečavanja širenja virusa COVID 19, proglasila vanredno stanje. U skladu sa tim, RAS produžava trajanje Javnog poziva za učešće u Programu pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije, koji je deo programa RAS i JICA „Uspostavljanje i promocija usluge mentoringa za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu-faza 2“, do 10. juna 2020. godine.

Detaljnije informacije možete pročitati ovde

 

Produžen rok za prijavu za Program podrške za ulazak u lance dobavljača MNK

(20.03.2020)

Razvojna agencija Srbije (RAS) obaveštava da je zbog vanrednog stanja, uvedenog u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19, produženo trajanje Javnog poziva za učešće u Programu podrške za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija u 2020. godini, za dodatnih 60 dana.

Detaljnije informacije možete pročitati ovde

 


KONKURSI ZA BESPOVRATNA SREDSTVA I POMOĆ BIZNISU

 

Za one koji su već u poslu kao i za one koji se spremaju da otpočnu neki biznis.

Za mašine, softvere, opremu, standarde i još mnogo toga.

Na raspolaganju od 75.000 do 50.000.000 dinara.

Sledi pregled konkursa u toku:

 Ministarstvo privrede Republike Srbije

 1. Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini – do 20% subvencionisani kredit kod Fonda za razvoj Republike Srbije (https://privreda.gov.rs/javni_pozivi/javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-u-okviru-programa-podsticanja-preduzetnistva-kroz-razvojne-projekte-u-2019-godini/ )
 2. Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2019. godini – do 30% subvencionisani kredit kod Fonda za razvoj Republike Srbije (https://privreda.gov.rs/javni_pozivi/javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-u-okviru-programa-podsticanja-razvoja-preduzetnistva-kroz-finansijsku-podrsku-za-pocetnike-u-poslovanju-u-2019-godini/)

 RAS – Razvojna agencija Srbije

 1. Program podrške sektorima prerađivačke industrije za unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti MMSP u četiri oblasti: industrija mašina i opreme; prehrambena industrija; drvna i industrija nameštaja i industrija gume i plastike – sufinansiranje do 40% opravdanih troškova (http://ras.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-podrske-sektorima-preradivacke-industrije-1 )

 2. Program podrške internacionalizaciji MSP kroz individualno učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu – sufinansiranje do 40% opravdanih troškova (http://ras.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-podrske-internacionalizaciji-msp-kroz-individualno-ucesce-na-medunarodnim-sajmovima-u-inostranstvu )

 3. Program standardizovane usluge mentoringa mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima u sektorima prerađivačke industrije u četiri oblasti i to:industrija mašina i opreme; prehrambena industrija; drvna i industrija nameštaja i industrija gume i plastike (http://ras.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-pruzanja-standardizovane-usluge-mentoringa-sektorima-preradivacke-industrije )

 4. Program tandardizovane usluge mentoringa namenjena mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, klasterima i zadrugama u 2019. godini (http://ras.gov.rs/javni-poziv-za-sprovodenje-standardizovane-usluge-mentoring-2019 )

ENECA – Pokreni se za posao

 1. Program podsticanja preduzetništva kroz donaciju u vidu opreme, licenci ili sertifikata, standardizacije i optimizacije neophodne zа pokretanje ili unаprеđеnjе biznisa (https://pokrenisezaposao.rs/ )

USAID - Projekat „Konkuretno“

 1. Pomoć za izvoz start-up i manje razvijenim firmama iz sektora prerade voća i povrća. Za više informacija javite se Bobanu Kostandinoviću u RARIS-u na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ili telefon 065 80 24 624

 

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODRŠKE INTERNACIONALIZACIJI MSP KROZ INDIVIDUALNO UČEŠĆE NA MEĐUNARODNIM SAJMOVIMAU INOSTRANSTVU

 

Program podrške internacionalizaciji MSP kroz individualno učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu, obezbeđuje institucionalnu podršku malim i srednjim preduzećima, koja su izvozno orijentisana i koja žele da povećaju obim svoje spoljnotrgovinske razmene.

IZNOS BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Raspoloživa sredstva se odobravaju pojedinačno Korisnicima kao sufinansiranje u visini do 40% iznosa opravdanih troškova projekta, bez PDV.

Maksimalan iznos odobrenih sredstava je 1.000.000,00 dinara.

Ukupan budžet Programa iznosi 40.000.000,00 dinara.

Rok za završetak ugovorenih aktivnosti i realizaciju plaćanja u okviru odobrenog projekta je 9 meseci od dana potpisivanja ugovora sa RAS.

Detaljnije informacije javnog poziva i potrebnu dokumentaciju možete pogledati i preuzeti ovde.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 30.09.2019. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RARIS-u, Bobanu Kostandinoviću na 019/426-376.


 

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODRŠKE SEKTORIMA PRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE

Javni potiv ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti MMSP u okviru sektora prerađivačke industrije grupisane u četri oblasti i to:

- industrija mašina i opreme;
- prehrambena industrija;
- drvna i industrija nameštaja i
- industrija gume i plastike.

IZNOS BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Raspoloživa sredstva se odobravaju pojedinačno Korisnicima, kao sufinansiranje u visini do 40% iznosa opravdanih troškova bez PDV, za svaku projektnu aktivnost.

Maksimalan iznos odobrenih sredstava je 1.000.000,00 dinara.

Ukupan budžet Programa iznosi 50.000.000,00 dinara.

Rok za završetak ugovorenih aktivnosti i realizaciju plaćanja u okviru odobrenog projekta je 12 meseci od dana potpisivanja ugovora sa RAS.

Detaljnije informacije javnog poziva i potrebnu dokumentaciju možete pogledati i preuzeti ovde.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 30.09.2019. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RARIS-u, Bobanu Kostandinoviću na 019/426-376.


 

JAVNI POZIV ZA SPROVOĐENjE STANDARDIZOVANE USLUGE MENTORING

Javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa objavljuje se u skladu sa Programom Ministarstva privrede - Standardizovani set usluga (SSU) za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2019. godini, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA).

Usluga mentoringa je namenjena mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, klasterima i zadrugama, a u cilju pružanja podrške nesmetanom razvoju i smanjenja broja neuspešnih privrednih subjekata, klastera i zadruga, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima.

Usluga se odnosi na besplatan mentoring za mikro, mala i srednja privredna društva, preduzetnike, klastere i zadruge, koji posluju do tri godine ili se nalaze u kritičnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak na tržištu.

Zainteresovani kandidati podnose prijave u četiri kategorije:

 • Novoosnovani privredni subjekti - ne stariji od 3 godine od dana objavljivanja Javnog poziva;
 • Postojeći privredni subjekti - registrovani pre marta 2016. godine;
 • Klasteri;
 • Zadruge.

Detaljnije informacije javnog poziva i potrebnu dokumentaciju možete pogledati i preuzeti ovde.

Javni poziv je otvoren do 01. juna 2019. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RARIS-u, Bobanu Kostandinoviću na 019/426-376.


 

UNAPREDITE SVOJ POSAO UZ MENTORE!

Javni poziv za učešće u Programu pružanja usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije

Razvojna agencija Srbije - RAS raspisala je Javni poziv za učešće u Programu pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i podrške nesmetanom razvoju MMSPP koja posluju u okviru sektora prerađivačke industrije grupisane u četiri oblasti i to:

industrija mašina i opreme;
- prehrambena industrija;
- drvna i industrija nameštaja i
- industrija gume i plastike.

Mentori RARIS-a će u okviru ovog programa, u saradnji sa RAS-om i konsultantima iz Japanske asocijacije za međunarodnu saradnju – JICA, pružati uslugu mentoringa kompanijama na teritoriji Borskog i Zaječarskog upravnog okruga.

Šta je Mentoring? Koji su njegovi rezultati i kako se prijaviti za mentoring možete saznati ovde.

Pozivamo vas ovim putem da prijavite svoje kompanije za ovaj program nefinansijske podrške sa ciljem unapređenja svog poslovanja. Više informacija i potrebne formulare možete preuzeti ovde.

Javni poziv je otvoren do 19. aprila 2019. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RARIS-u, Bobanu Kostandinoviću na 019/426-376.


 

PROGRAMA PODRŠKE MALIM PREDUZEĆIMA ZA NABAVKU OPREME U 2019. GODINI

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva:

 • Javni poziv poslovnim bankama i lizing kompanijama za učešće u realizaciji Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2019. godini;
 • Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, i
 • Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2019. godini.

Više informacija i kompletnu konkursnu dokumentaciju možete pronaći ovde

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RARIS-u, Bobanu Kostandinoviću na 019/426-376.


 ,,RASTI” akcelerator program za buduće preduzetnike

Da li želite da pokrenete svoj biznis? Hoćete da počnete rad na svojoj ideji? Želite da naučite što više stvari o sopstvenom poslovanju? Prijavite se na „RASTI“ akcelerator program i saznajte odgovore.

O čemu se tačno radi? Šta je “RASTI” akcelerator program?

Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Poslovnim inkubatorom Novi Sad (BINS) pokreće jedinstven i veoma bogat pilot program akceleracije „RASTI“ koji će pod svojim okriljem imati mnoštvo različitih sadržaja. Program se realizuje u okviru projekta „Razvoj akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSP - ACCELERATOR“, koji finansira Evropska Komisija, u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

“RASTI” program akceleracije predviđa niz različitih aktivnosti, koje uključuju:

 • Serijal „meetup-ova“ (neformalnih predavanja ili panel diskusija) koji pokazuju kako su kreativni pojedinci rešili određene probleme sa kojima se sve firme susreću na početku svog poslovanja.
 • Startup Weekend koji će se održati 8, 9. i 10. marta u Novom Sadu.
 • Growth Hackathon, novi format takmičenja na kom ćemo imati prilike da vidimo kako brzo i jednostavno da obezbedite rast svojoj kompaniji.
 • Treninzi za buduće preduzetnike i sve one koji žele da unaprede svoj biznis. Srž “RASTI” programa su treninzi koji će pomoći budućim preduzetnicima da se što uspešnije izbore sa tržištem, kreiraju i usavrše svoj proizvod i nauče da od njega naprave uspešan posao. Treninzi će pokriti različite oblasti - od kreiranja i validacije poslovnog modela, preko finansija za „startup-ove“ i marketinga, pa sve do pripreme za „pitching“ i strategije osvajanja tržišta.

Kako da se prijavim na događaje u okviru “RASTI” akcelerator programa?

Više detalja o prijavi na program, kao i sve ostale bitne informacije možete pročitati u Javnom pozivu koji je u prilogu.

Prijava je veoma jednostavna i brza, a za sve dodatne informacije se možete obratiti RAS timu na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kao i timu Poslovnog inkubatora Novi Sad na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Informacije o nagradama, gostujućim predavačima, terminima treninga i sve ostale detalje možete saznati na web stranici Razvojne agencije Srbije (www.ras.gov.rs) kao i web stranici Poslovnog inkubatora Novi Sad (www.inkubator.biz).

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RARIS-u, Bobanu Kostandinoviću na 019/426-376.

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo