Praktični saveti

5 saveta za prikupljanje sredstava za male organizacije

 1. Postavite SMART ciljeve
  Pre nego što krenete morate znati kako i gde želite da stignete. Sastavite strategiju i postavite ciljeve koji su SMART (Specific, Measurable, Actionable, Realistic and Time-Bound - specifični, merljivi, prihvatljivi, realistični i vremenski ograničeni).
 2. Angažujete svoje „promotere“ (zastupnike – eng: advocates)
  Identifikujte i angažujte „promotere“ svoje organizacije, ljude koji će vam pomoći da podignete i proširite svest o radu svoje organizacije. To će dodatno povećati uticaj i domet vaše organizacije. Može dovesti i nove ljude u vašu organizaciju koji će možda želeti da doniraju ili prikupe sredstva. Važno je podržati „promotere“ pružajući im resurse i čineći ih posebnim, pa pronađite načine da pokažete da cenite njihov trud!
 3. Efikasno koristite društvene medije
  Koji će kanali društvenih medija najbolje podržati vašu kampanju prikupljanja sredstava? Različiti kanali društvenih medija imaju različitu publiku, pa odaberite koji sadržaj želite deliti. Najbolje platforme za privlačenje donacija su Facebook, Instagram i YouTube. Tvitter je koristan za angažovanje pristalica, ali nije glavni pokretač donacija. I ne zaboravite tradicionalne oblike komunikacije - dizanje telefona, slanje pisma / e-pošte - koji mogu biti jednako efikasni.
 4. Budite transparentni
  Pristalice vole da znaju kako njihova donacija pomaže da bolje radite. Stalno obaveštavajte donatore putem izveštaja o projektu, newslettera, e-pošte, objava na društvenim mrežama ili lične zahvalnice. Ovo pomaže da se izgrade odnosi sa donatorima i dugoročno poveća njihov angažman.
 5. Zahvalite se donatorima
  Zahvaliti se donatorima je jednostavan i važan deo održavanja angažmana ljudi. Kad se donatori osete poštovano, veća je verovatnoća da vam daju u budućnosti. Prilagodite svoje komunikacije uključivanjem detalja o dosadašnjim dostignućima ili onim što je njihova donacija pomogla u podršci i uvek budite brzi u zahvaljivanju donatorima.

Kampanja za crovdfunding odličan je način da se fokusiraju napori za prikupljanje sredstava; GlobalGiving nudi program za ubrzanje rada kako biste započeli rad.

Provjerite naš centar za financiranje kako biste dobili više resursa o finansiranju i prikupljanju sredstava ili razvili svoje vještine uz pomoć naših tečajeva. 

5 stvari koje NIKADA ne biste trebali učiniti kod prikupljanja sredstava za vašu organizaciju

 1. Slanje zahteva za sredstvima grupnim mejlom svakom ko vam pade na pamet. Jedna od najmanje uspešnih tehnika je slanje generičkih mejlova sa molbom ili zahtevom sa sredstvima, svima do čijih mejl adresa dodjete. Razmislite dobro: Ako ne možete da izdvojite vreme za istraživanje svake mogućnosti, a zatim prilagodite i personalizujete svaki e-mail koji pošaljete, zašto bi onaj kome ste pisali uopšte trošio vremena da pročita taj mejl ili da odgovori na njega?
 2. Slanje zahteva li bilo kojih drugih informacija sa pravopisnim greškama. Ako pravite propisne greške ili ne znate kako da proverite pravopis, govorite potencijalnim donatorima da ne znate kako da postignete osnovni kvalitet kontrola. Ako ne znate kako da kontrolišete pravopis, pa kako ćete onda kontrolisati novac?
 3. PIŠETE VELIKIM SLOVIMA. To je isto kao vikati.
 4. Zvučite očajnički zbog novca. Oni koji daju novac ne žele da čuju za vaš očaj. To što će vaša organizacija možda propasti nakond dugogodišnjeg uspešnog rada ih ni najmanje ne zanima. Možda žele da čuju o nekoj aktivnosti koju planirate ali o vašim problemima sigurno ne žele da čitaju.
 5. Ne odustajte kada ste odbijeni za sredstva. Ako ste dobili bilo kakav odgovor, pažljivo ga proučite. Pregledajte razloge zbog kojih vas je donator odbio. Koristite informacije za poboljšanje budućih zahteva.
 uz podršku

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo