USPEŠNI PRIMERI INVESTICIJA

Istočna Srbija proteklih godina beleži primere uspešnih povratnika iz dijaspore. Predstavljamo vam neke od njih:

 

KONAK LJUBICA, Rtanj, Boljevac - http://konak-ljubica.com/

Miodrag Balašević se nakon 42 godine rada u Švajcarskoj vratio u Srbiju i investirao u seoski turizam. Miodrag je 2019. god. u podnožju Rtnja napravio moderan i lepo opremljen smeštaj Konak Ljubica.

Konak Ljubica ima 12 soba sa 30 ležaja, restoran i balkone sa divnim pogledom na Rtanj. U toku je izgradnja bazena, mini golfa, parka za šetnju i drugih sadržaja.

 

Dom za stare Topalović - http://skr.rs/zaEg

Branko i Draga Topalović se nakon 40 godina rada u staračkim domovima u Nemačkoj vraćaju u Srbiju i odlučuju da investiraju svoju ušteđevinu u ono čime su se bavili. Tako je u Kladovu 2010. godine otvoren Starački dom Topalović na oko 2700 m2 sa smeštajnim kapacitetom za 82 korisnika, restoranom, kompletnom opremljenom ambulantom sa medicinskim osobljem i delom sa spravama za vežbanje.
U toku je izgradnja i mini klinike. Iako je porodičan posao, pored 2 ćerke, zeta i 3 unuka, firma ima još 22 radnika.

     
 

NTS SYSTEMS doo, Negotin - http://ntssystems.rs/

Saša Nedeljković, još od 1989. godine odlazi u Švajcarsku i postaje vlasnik firme u koja se bavi izvođenjem radova na elektroinstalacijama. 2008. godine, želeći da i u svojoj zemlji nastavi posao, otvara firmu NTS SYSTEMS DOO u Kobišnici, opština Negotin, koja trenutno ima 10 zaposlenih.

Kompanija se bavi proizvodnjom savitljivih rebrastih creva za elektroinstalacije po najvišim evropskim standardima. Proizvodi preko 10 različitih modela i dimenzija rebrastih creva. (like)Kompanija je većinski izvozno orijentisana - više od 95 % godišnje proizvodnje završi na inostranom tržištu.

 

NIKOLIĆ PREVOZ Samarinovac - http://www.nikolicprevoz.rs

Dragan Nikolić, vlasnik/ život i rad između Beča i Timočke krajine. Prevoz putnika u međunarodnom prevozu do Beča (Austrija), Nemačke, Švajcarske, Rumunije i Bugarske. Prevoz učenika i linijski prevoz do sela na teritoriji opštine Negotin.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Sluh za potrebama svojih zemljaka i standardi usvojeni tokom života i rada u Austriji - „Timočka krajina nema aerodrom, ali je dobro povezana sa prestonicama evropskih zemalja“.


     
 

APPLETOWN, Jabukovac, Negotin

Grupa mladih ljudi sa vizijom zajednički je pokrenula inicijativu za revitalizaciju sela Jabukovac. Svoju ideju realizuju kroz više različitih delatnosti – uzgoj paulovnije, pčelarstvo, ovčarstvo, uzgoj lekovitog bilja, seoski turizam i proizvodnju proizvoda od prirodnih materiala.

Pored obavljanja spostvenih delatnosti mladi Jabukovčani rade zajedno, ulažu u znanje i obrazovanje, postepeno razvijaju sopstveni brend i ekološko selo nalik na ekološke regije u Evropi.

 

ALLEN, Kladovo - http://allen.rs

Aleksandar Majkanović, generalni direktor sa svojom suprugom se vratio iz Austrije 2002. godine i osnovao sopstveni biznis u Kladovu. Preduzeće se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i delova.

Najveći deo svog poslovanja i proizvodnje ALMAG izvozi. Sa svojim partnerima iz Austrije i Nemačke učestvuje u velikim poslovima širom sveta: Evropa, Rusija Japan, Bliski Istok, Južna Amerika. Kao deo konzorcijuma radio na izgradnji najveće fabrike celuloze u Urugvaju i izgradnji nove železničke stanice u Beču.

     
 

ALUMINEX EUROLINE d.o.o, Kobišnica-Negotin - http://www.aluminex.rs

Vojislav Ðekic, direktor / 1990. godine osnovao firmu kapitalom roditelja koji su radili u Nemackoj.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Pracenje potreba klijenata za ispunjenjem evropskih standarda stanovanja – „Njihove kuce mogu da budu kvalitetne i da izgledaju kao i austrijske i nemacke kuce“.

Moderno preduzece izraslo iz samostalne zanatske radnje koje svojim kupcima nudi visok kvalitet proizvoda i usluga – aluminijumska i PVC stolarija.

Svojim proizvodima i uslugama pokriva domace tržište i tržišta susednih zemalja, kao i pojedinih zemalja EU.

Porast potražnje za „ALUMINEX“ proizvodima i uslugama potakao je Upravu firme da pocne pripreme za realizaciju ideje za otvaranje predstavništva u Rumuniji i Austriji.

 

SPAJIC doo Negotin - www.spajic.com

Glavna aktivnost kompanije Spajic je proizvodnja celicnih vlakana, celicne sacme i mašina za njihovu proizvodnju. Svojim proizvodima pokriva EU tržište, tržište susednih zemalja i Rusije.

Zoran Spajic, direktor / 2002. godine se vratio iz Nemacke.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Iskustvo steceno tokom rada za austrijskog poslodavca - „OVO MOŽE I KOD NAS DA SE PROIZVODI I DA SE PRODAJE NJIMA“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo