Preuzmite vodič

Vodič je izrađen u okviru Projekta
''PODRŠKA DIJASPORI ZA INVESTICIJE U TURIZMU
ISTOČNE SRBIJE'', finansiranog od strane
Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
- Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

USPEŠNI PRIMERI INVESTICIJA IZ DIJASPORE

Istočna Srbija proteklih godina beleži primere uspešnih povratnika iz dijaspore. Predstavljamo vam neke od njih:

 

NTS FOOD DOO, Negotin - http://ntsfood.rs - 062 549 831

Saša Nedeljković još od 1989. živi i radi u Švajcarskoj.

2014. godine otvorio je firmu NTS FOOD DOO u opštini Negotin. Osnovna delatnost je proizvodnja i prodaja jabučastog voća.
2015. godine u ataru sela Bukovče u blizini Negotina podignut prvi moderan zasad jabuka na površini od 14 ha, na kome su primenjena sva najsavremenija sredstva koja su do tada korišćena u voćarskoj proizvodnji.

Kako se trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji menjaju NTS FOOD DOO nastoji da prati svetske trendove i u narednim projektima opravda ulogu lidera u voćarskoj proizvodnji na teritoriji opštine Negotin.

 

 

PRIMULA VERIS - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - 069 3329 936

Nakon višegodišnjeg rada u inostranstvu Alan Vujić (Austrija), Tomica Popović (Švajcarska), Slađan Radosavljević (Austrija), Dragan Vojkic (Srbija) i Goran Negojicić (Srbija), svoj kapital stečen u dijaspori 2018. godine ulažu u osnivanje zadruge pod nazivom "Primula Veris" u Jabukovcu. Zadruga je osnovana sa idejom oživljavanja sela, udruživanja meštana i podrške u pripremi i realizaciji projekata lokalnih udruženja i ugroženih lica iz oblasti primarne poljoprivrede, prerade i ruralnog turizma.

Glavna aktivnost zadruge je sakupljanje i prerada lekovitog bilja. Kao vid podrške lokalna samouprava je zadruzi ustupila na korišćenje prostor stare seoske zadruge. Prostor je u međuvremenu preuređen za preradu i skladištenje sirovina i gotovih proizvoda. Na javnom pozivu “500 zadruga u 500 sela”, 2018. godine, podržani od strane države sredstvima koja su iskorišćena za adaptaciju prostora, kupovinu kombajna za sakupljanje lekovitog bilja i druge opreme potrebne za preradu i pakovanje.

     
 

KONAK LJUBICA, Rtanj, Boljevac - http://konak-ljubica.com -  069 3392224

Miodrag Balašević se nakon 42 godine rada u Švajcarskoj vratio u Srbiju i investirao u seoski turizam. Miodrag je 2019. godine u podnožju Rtnja napravio moderan i lepo opremljen smeštaj Konak Ljubica.

Konak Ljubica ima 12 soba sa 30 ležaja, restoran i balkone sa divnim pogledom na Rtanj. U toku je izgradnja bazena, mini golfa, parka za šetnju i drugih sadržaja.

 

Dom za stare Topalović - http://skr.rs/zaEg - 019 800530

Branko i Draga Topalović se nakon 40 godina rada u staračkim domovima u Nemačkoj vraćaju u Srbiju i odlučuju da investiraju svoju ušteđevinu u ono čime su se bavili. Tako je u Kladovu 2010. godine otvoren Starački dom Topalović na oko 2.700 m2 sa smeštajnim kapacitetom za 82 korisnika, restoranom, kompletnom opremljenom ambulantom sa medicinskim osobljem i delom sa spravama za vežbanje.
U toku je izgradnja i mini klinike. Iako je porodičan posao, pored 2 ćerke, zeta i 3 unuka, firma ima još 22 radnika.

     
 

NTS SYSTEMS DOO, Negotin - http://ntssystems.rs/ - 019 549 831

Saša Nedeljković, 1989. godine odlazi u Švajcarsku i postaje vlasnik firme u koja se bavi izvođenjem radova na elektroinstalacijama. 2008. godine, želeći da i u svojoj zemlji nastavi posao, otvara firmu NTS SYSTEMS DOO u Kobišnici, opština Negotin, koja trenutno ima 10 zaposlenih.

Kompanija se bavi proizvodnjom savitljivih rebrastih creva za elektroinstalacije po najvišim evropskim standardima. Proizvodi preko 10 različitih modela i dimenzija rebrastih creva. Kompanija je većinski izvozno orijentisana - više od 95 % godišnje proizvodnje završi na inostranom tržištu.

 

NIKOLIĆ PREVOZ Samarinovac - www.nikolicprevoz.rs - 019 544 767

Goran Nikolić povratnik iz Austrije, 1998. godine osnovao je firmu Nikolić Prevoz doo.

Ideju za pokretanje biznisa podstakla mu je konstantna potreba njegovih zemljaka za putovanjima u i iz inostranstva. Prevoz putnika obavlja se zemlji i u međunarodnom prevozu do Beča (Austrija), Bregenz (Austrija), Nemačke i Bugarske, i nazad.

Poseduje autobuse visoke turističke klase kompletno opremljene. Preduzeće trenutno ima 90 zaposlenih. Poseduje autobuske stanice u Negotinu i Zaječaru, kao i sopstveni servis za održavanje autobusa. U sastavu preduzeća posluju i turističke agencije u Negotinu, Zaječaru i Kladovu. U sklopu autobuske stanice u Negotinu otvorene su i sobe za prenoćište, sala za proslave i restoran, dok je u Zaječaru otvoren kafe-bar.

     
 

APPLETOWN, Jabukovac, Negotin - http://skr.rs/znef 

Alen Vujić trenutno živi i radi u Austriji za firmu Bombardier Rotax, proizvodnja motornih vozila za rekreaciju i motorsport.

U inostranstvo je otišao 2004. godine a 2016. otvara firmu APPLETOWN DOO u Jabukovcu za preradu lekovitog bilja i proizvodnju eteričnih ulja, po uzoru na dedu koji je bio jedan od otkupljivača lekovitog bilja.
Firma proizvodi čajeve, eterična ulja, dekorativne osveživače prostora, cvetnu vodicu lavande i matičnjaka za lakši san. Ugovoren je i izvoz ulja od angelike za Nemačku firmu. Proizvodi se mogu naći u nekim lokalnim marketima, apotekama, kuće zdrave hrane.

 

 

ALLEN, Kladovo - http://allen.rs

Aleksandar Majkanović, generalni direktor sa svojom suprugom, 2002. godine se vratio iz Austrije i osnovao sopstveni biznis u Kladovu. Preduzeće se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i delova.

Najveći deo svog poslovanja i proizvodnje ALMAG izvozi. Sa svojim partnerima iz Austrije i Nemačke učestvuje u velikim poslovima širom sveta: Evropa, Rusija Japan, Bliski Istok, Južna Amerika. Kao deo konzorcijuma učestvovali u izgradnji najveće fabrike celuloze u Urugvaju i izgradnji nove železničke stanice u Beču.

     
 

ALUMINEX EUROLINE DOO, Kobišnica-Negotin - http://www.aluminex.rs - 063 1060 166

Vojislav Ðekić, vlasnik i direktor, 1990. godine osnovao je firmu kapitalom roditelja koji su radili u Nemačkoj.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Praćenje potreba klijenata za ispunjenjem evropskih standarda stanovanja – „Njihove kuće mogu da budu kvalitetne i da izgledaju kao i austrijske i nemačke kuće“.

Moderno preduzeće izraslo iz samostalne zanatske radnje koje svojim kupcima nudi visok kvalitet proizvoda i usluga – aluminijumska i PVC stolarija.

Svojim proizvodima i uslugama pokriva domaće tržište i tržišta susednih zemalja, kao i pojedinih zemalja EU.

Porast potražnje za „ALUMINEX“ proizvodima i uslugama potakao je Upravu firme da počne pripreme za realizaciju ideje za otvaranje predstavništva u Rumuniji i Austriji.

 

SPAJIC DOO Negotin - www.spajic.com - 019 3542 630 

Zoran Spajić, vlasnik i direktor, 2002. godine se vratio iz Nemačke.

Glavna aktivnost kompanije Spajić je proizvodnja čeličnih vlakana, čelične sačme i mašina za njihovu proizvodnju. Svojim proizvodima pokriva EU tržište, tržište susednih zemalja i Rusije.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Iskustvo stečeno tokom rada za austrijskog poslodavca - „OVO MOŽE I KOD NAS DA SE PROIZVODI I DA SE PRODAJE NJIMA“.

     
 

NTS ELEKTRO DOO - http://ntselektro.rs/ - 062 549 831

Nakon dugog rada u Švajcarskoj, Saša Nedeljković je u periodu od 2008 - 2014. godine otvorio tri firme u opštini Negotin, među kojima je i NTS ELEKTRO DOO.

Osnovna delatnost kojom se firma bavi je projektovnje i izrada planova za elektro instalacije.

Od samog osnivanja kompanija je izvozno orijentisana, svi projekti na kojima je NTS ELEKTRO DOO do sada radio vezani su objekte koji se nalaze u Švajcarskoj a broj objekata za koje su rađeni projekti iz godine u godinu rastu.

 

DOO MID - Marinović - http://skr.rs/znvh 

Momčilo Marinović od 1970. godine živi i radi u Nemačkoj. Sinovi Dragiša i Ivan pridružuju mu se u radu 80-tih godina. 2001. godine Momčilo sa sinovima sopstvenim kapitalom pokreće biznis i otvaraju SZR MID – Marinović u Kladovu.

Osnovna delatnost firme je proizvodnja proizvoda od plastike kao što su: kockice, figurice za razne društvene igre (mice, riziko, šah, ne ljuti se čoveče) žetoni za lunapark, kockarnice i ostalo. Svoje proizvode plasiraju na nemačkom i austrijskom tržištu, a u planu je proširenje firme moderno opremljenom proizvodnom halom od 750 kvadrata. Od 2007. godine firma posluje kao DOO i danas ima 20 zaposlenih.

     
 

REGGINA - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - 065 203 8304

Jovan Miljković iz Jabukovca 2002. godine, na predlog rođaka, otvara firmu sa kapitalom iz inostranstva pod nazivom REGGINA (kraljica). Firma se bavi proizvodnjom ženskih i muških čarapa.

Stečeno znanje i iskustvo preuzeo je od majke koja je od 1973. - 2005. radila u tekstilnoj firmi u Austriji. Kvalitet i standardizaciju proizvoda postigli su uz pomoć italijanskih instruktora i proizvođača mašina. Mesečni kapacitet proizvodnje iznosi u proseku do 40.000 pari čarapa.

Svoje proizvode prodaje na teritoriji Srbije pravnim licima. Realizovali i izvozne poslove u Austriju i Dansku.

 

Vinarija Mikić - www.vinarija-mikic.com - +381 (0)61 2016 110

Porodica Mikić je u Austriji od 1989. godine.

Povratak u Srbiju su počeli da pripremaju još od 2007, kada su u Negotinu zasadili prve plantaže Vis i Mala poljana i od tada polako povećavali površine pod vinogradima.

Prva vina su izvezli u Austriju 2013.god. Porodica Mikić se vratila u Srbiju maja 2021. god.

Danas imaju 8ha pod vinogradima i modernu vinariju kapaciteta 150.000 litara.

   

DNK COMPUTERS DOO - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - 019 440 725

Bojan Petrović je otišao na Kipar 1998.godine. Vratio se 2003.godine i otvorio svoju firmu DNK Computers.

Danas je DNK Computers jedna od vodećih firmi u regionu za uvođenje računarskih, IT i optičkih mreža. Pored toga poseduje i servis za računare i maloprodaju IT opreme u Zaječaru.

Zapošljava 7 radnika.

   

 

 

 

 

 

 

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo